Geen garantie

Maandag 14 januari was ik gestrand met mijn Tesla. Mijn Model X is ermee opgehouden en toen ik Tesla belde om om hulp te vragen reageerde de autofabrikant: “Sorry, u heeft meer dan 80.000km met deze auto gereden en de garantie is op. Je moet het zelf maar even uitzoeken en een sleepauto betalen”. Dit voelde in mijn ogen totaal onredelijk omdat het rijden van 80.000km niks te maken had met mijn issue. De volgende dag zag ik tot mijn verbazing dat mijn tweet hierover bijna 200 keer geretweet was en heel mijn inbox zat vol met meer dan 300 reacties. Ook de media had het opgepikt. In dit artikel mijn reactie.

Car Shutdown

De 12volt accu in een Model X wordt niet meer opgeladen als de grote batterij bijna leeg is (<5km range) en daardoor sluit dan de computer af. Mijn Model X had een paar uur stilgestaan met 5km range. Toen ik zoonlief naar boogschutten bracht was het snel afgelopen. Na 2km was de 12volt accu leeg en had ik een car shutdown. Mijn probleem had dus niets met garantie te maken. Indien je een te lege accu hebt (dus ook 12V) moet je dat zelf betalen, dat begrijp ik. Alleen wat Tesla mij vertelde,”u heeft geen garantie meer, want u heeft meer dan 80.000km gereden”, maakte mij upset en bezorgd.

ANWB schiet te hulp

Uiteindelijk was het de ANWB die mij en de Tesla op kwam halen en mij naar huis bracht. De Telegraaf schreef op Twitter dat de ANWB mijn Tesla niet op kon komen halen omdat de auto te zwaar was, maar dit is onjuist. In het artikel op de site van de Telegraaf staat wel een correcte kop. Het had te alles te maken met mijn lege accu, en niks met de ANWB.

Bezorgd om garantieregeling

De opmerking over de garantie maakt mij bezorgd. Behalve mijn batterij en motor zijn er duizenden dure onderdelen die kapot kunnen gaan. Ik heb de Model X nu 20 maanden en vind het bizar als bijvoorbeeld een scherm kapot gaat dat ik 5.000 euro moet betalen. Dat is niet afhankelijk van het aantal km dat je rijdt, maar heeft meer te maken met de leeftijd van de auto. Bij dat soort zaken (ook stoel mechanisme en deuren) vind ik minimaal 5 jaar garantie normaal. Wat vinden jullie?

Garantie verlengen

Op de Tesla site kun je de garantie verlengen via een verzekeringsmaatschappij. “Wanneer de fabrieksgarantie van uw auto het einde nadert, hebt u de mogelijkheid om een verlengde garantieverzekering bij Allianz aan te schaffen. Deze biedt een verlengde dekking van maximaal 4 jaar of 80.000 kilometer.” Hierbij is echter een giga-hoeveelheid onderdelen niet verzekerd. Denk aan accu’s, aandrijfeenheid, banden, wielen, corrosie, lakschade, waterlek, windgeruis, cabriodek en nog veel meer niet. Lees hier alle voorwaarde van deze verzekering.

Open brief aan Elon Musk

Drie jaar geleden maakte ik al deze ‘Open brief aan Elon Musk’ over het kopen van een langere garantie voor alle onderdelen. Kim van Tesla vertelde dat ze er mee bezig waren… maar in de tussentijd niets meer van gehoord.


Share: