In oktober werd ik op de snelweg aangehouden door de politie omdat ik in de Tesla tijdens het gebruik maken van de Autopilot-functie mijn telefoon in handen had. Ik reed rustig, kalm en keurig recht. De politieagent was het daar mee eens. Toch kreeg ik een boete en die ik heb betaald in afwachting van de reactie van de rechter. Op donderdag 13 september kunnen we om 9.30 ons verhaal doen in Rechtbank Utrecht. Ik wil iedereen die het interessant vindt uitnodigen om daarbij te zijn om te discussiëren over de vraag: Mag je, als je keurig door Autopilot je auto laat besturen, je telefoon in handen hebben?

Samen met Axel Mille van HelloLaw vechten we de zaak aan. Hij kwam met de creatieve verdediging om de situatie te vergelijken met een rij-instructeur. Waarbij in dit geval de Autopilot de auto bestuurd, en ik als rij-instructeur de Autopilot moet controleren. Een rij-instructeur mag tijdens het rijden zijn telefoon in handen hebben.

Er vele onderzoeken die aantonen dat rijden met Autopilot vele male veiliger kan zijn dan zelf rijden en dat er een stuk minder ongelukken door worden veroorzaakt. Zeker rekening houden met het feit dat 50% van de mensen zonder autopilot ook regelmatig met een telefoon in handen zit. Dat vind ik pas echt levensgevaarlijk. Ik ben tegen rijden met telefoon in de hand. Maar ik treed tijdens het rijden enkel op als controleur van de Autopilot. Lees het volledige BeroepschriftAutopilotBoete en de brief van het Openbaar Ministerie.

– Vincent Everts, Nederlandse trendwatcher op het gebied van digitale innovatie | Meer over Vincent


Share: